FiSTB, Finnish Software Testing Board

OTSIKKO

Advanced Level Test Automation Engineer

Yleistä kokeesta

Sertifiointikokeissa käytetään virallisesti katselmoituja ja hyväksyttyjä koekysymyksiä ja koetta valvoo FiSTB:n edustaja. Jokainen järjestettävä koe on yksilöllinen, mutta niissä saattaa esiintyä samoja kysymyksiä. Sertifiointi perustuu avoimesti saatavilla olevaan sisältöön (syllabus), jonka englanninkieliset versiot ISTQB®:n sivuilta. Englanninkielisiä esimerkkikysymyksiä (sample questions) löytyy ISTQB:n sivuilta.

Kokeessa on skenaariopohjaisia monivalintakysymyksiä, joissa on yksi tai useampia oikeita vastauksia. Kysymyksessä kerrotaan selvästi, montako oikeaa vastausta täytyy valita. Oikeasta vastauksesta saa 1-3 pistettä kysymyksen vaikeuden mukaan, vääristä vastauksista pisteitä ei vähennetä. FiSTB myöntää tämän sertifikaatin kokeen läpäisijälle.

Kokelaat voivat käyttää kokeessa sanakirjaa (ei elektroninen) sekä yksinkertaista taskulaskinta (ei ohjelmoitava) jotka kokeen valvoja tarkistaa ja hyväksyy ennen kokeen alkua. Kokelaat saavat käyttää kokeissa myös FiSTB:n sivuilla julkaistua sanastoa, jossa ei ole termien selityksiä mukana  (kts. Tiedostot). Muita apuvälineitä, esim. kännykkää, syllabusta tai kurssimateriaalia, ei saa kokeessa käyttää. 

Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus ja Perustason sertifikaatti.

Esivaatimukset

ISTQB® Jatkotason kokeeseen tulijalla tulee olla ISTQB® Perustason sertifikaatti (CTFL) tai vastaava ISEB sertifikaatti. Suosittelemme kokeen alueeseen liittyen vähintään kolmen vuoden kokemusta ja Perustason- ja Jatkotason syllabuksen lukemista.

Aikataulu ja ilmoittautuminen

FiSTB järjestää ISTQB® Jatkotason sertifiointikokeita Suomessa kahdella tavalla:

  • Kaikille avoimia, säännöllisesti järjestettäviä kokeita - aikataulut ja ilmoittautuminen koekalenterin kautta
  • Tilauksesta koulutusyrityksille järjestettäviä kokeita (kokeet kurssien yhteydessä) - kysy lisää infoa kursseista koulutusyrityksiltä

Kokelaiden tulee saapua koepaikalle viimeistään 15 minuuttia ennen kokeen aloitusta.

Kieli

Koe järjestetään englannin kielellä. 

Kesto

Koe kestää tunti 30 minuuttia äidinkielenään englantia puhuville ja tuntia 53 minuuttia muille. Dysleksiaa sairastavat saavat 30 min lisäaikaa kokeeseen (muista valmistautua esittämään lääkärintodistus koepaikalla).

Hinta ja laskutus

Katso Koekalenteri.