FiSTB, Finnish Software Testing Board

OTSIKKO

Foundation Level Certified Tester

Yleistä kokeesta

Sertifiointikokeissa käytetään virallisesti katselmoituja ja hyväksyttyjä koekysymyksiä ja koetta valvoo FiSTB:n edustaja. Jokainen järjestettävä koe on yksilöllinen, mutta niissä saattaa esiintyä samoja kysymyksiä. Sertifiointi perustuu avoimesti saatavilla olevaan sisältöön (syllabus), jonka suomenkielisen version löydät Tiedostot-osioista ja englanninkielisen version ISTQB®:n sivuilta. Harjoituskoe on saatavilla myös Tiedostot-osiosta ja englanninkielisiä esimerkkikysymyksiä (sample questions) voit etsiä osoitteesta www.istqb.org (esimerkiksi http://www.istqb.org/search.html?searchword=sample&searchphrase=all).

Kokeessa on 40 monivalintakysymystä, joissa kussakin on vain yksi oikea vastaus. Oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, vääristä vastauksista pisteitä ei vähennetä. Osallistuja, joka saa vähintään 26 pistettä, läpäisee Perustason sertifikaattikokeen. FiSTB myöntää tämän sertifikaatin.

Kokelaat voivat käyttää kokeessa sanakirjaa (ei elektroninen) sekä yksinkertaista taskulaskinta (ei ohjelmoitava) jotka kokeen valvoja tarkistaa ja hyväksyy ennen kokeen alkua. Kokelaat saavat käyttää kokeissa myös FiSTB:n sivuilla julkaistua sanastoa, jossa ei ole termien selityksiä mukana  (kts. Tiedostot). Muita apuvälineitä, esim. kännykkää, syllabusta tai kurssimateriaalia, ei saa kokeessa käyttää. 

Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus!

Esivaatimukset

ISTQB® Perustason kokeeseen ei ole eritysvaatimuksia ja kokeeseen voi osallistua kaikki halukkaat. 

Aikataulu ja ilmoittautuminen

FiSTB järjestää ISTQB® Perustason sertifiointikokeita Suomessa kahdella tavalla:

  • Kaikille avoimia, säännöllisesti järjestettäviä kokeita - aikataulut ja ilmoittautuminen koekalenterin kautta
  • Tilauksesta koulutusyrityksille järjestettäviä kokeita (kokeet kurssien yhteydessä) - kysy lisää infoa kursseista koulutusyrityksiltä

Kokelaiden tulee saapua koepaikalle viimeistään 15 minuuttia ennen kokeen aloitusta.

Kieli

ISTQB® Perustason koe järjestetään suomen- ja englanninkielellä. Kokeeseen tulija valitsee haluamansa kielen ilmoittautumisen yhteydessä.

Kesto

Koe kestää 1 tunnin äidinkielenään kokeen kieltä puhuville ja 1 tunnin 15 min muille. Dysleksiaa sairastavat saavat 30 min lisäaikaa kokeeseen (muista valmistautua esittämään lääkärintodistus koepaikalla).

Hinta ja laskutus

Katso Koekalenteri.